Nästa projekt - en V4:a

Bilder under projektet finns här >>>
< Föregående sida - Nästa sida >

En liten men viktig detalj var att fönsterhissen i förardörren havererat totalt och även fästet för dörröppningshandtaget. Bara att plocka ut allt och konstatera att någon förmodligen våldfört sig på bägge. Fönsterhissens ”växellåda” var trasig och ”spline-tappen” för dörrhandtaget var trasig.


Fönsterhissen i V4:an är inte helt densamma som i III:an men ”växellådan” är i princip likadan i bägge. Jag köpte den näst sista fönstermekanismen och tänkte att man kan flytta över bara ”växellådan”. Det hade säkert fungerat men det löste sig på ett bättre sätt. Genom en mycket tursam kontakt med Peter Oxelbeck på Färingsö så visade det sig att han var både bilintresserad och dessutom finmekaniker och som hade allt som behövs hemma. Kort sagt, han kunde laga den trasiga växellådan så nu fungerar fönsterhissen som den vore ny. Några timmar med avfettning och insmörjning gjorde susen. Nu väntade jag bara på dörrlåsets mekanism så skulle allt bli bra. Dörrlåset anlände hem någon dag före jul 2014 och det fungerade nu som det var tänkt.


Elsystemet kan man nog skriva en roman om, dåligt reparerat så man tog sig för pannan och suckade. Slarviga skarvar, hopbrunna kablar och värst var nog den mer eller mindre avskavda kabeln som dessutom var helt oisolerad i ytteränden och som dessutom hade plusmatning innan säkringarna. Varför gör man så?

Ingen har väl egentligen brytt sig det minsta om bilen, bara slarvat ihop allt så det kanske fungerar, ett tag. Jag hade inga svar men desto mer att laga eller byta ut. 

Ett flertal saker fick köpas in på bl.a. Tradera, Blocket m.fl. Ljuskontakt med alla hållare med mera för backljuset, ett flertal strömbrytare med samma funktion som original fast med rätt knapp och en herrans massa kontakter, krympslang och kabel. Sedan kan man också konstatera att konstruktörerna av elsystemet nog inte hade några av deras bästa dagar när detta gjordes på 60-talet.

Ett flertal saker går att förbättra och göra smartare och säkrare än original men det syns inte. En extra instrumentbräda köptes in, mest i tron att några strömbrytare skulle vara med. Det var dom inte fast bilden från skroten visade alla strömbrytare.
Inga cookies används - varför?

OK